vpn_keyВход person_addРегистрация

Психолог, психотерапевт, психіатр – до кого звернутися

Дата: 09.08.2023 | Рейтинг: 5.0/2 Просмотров: 141 | Добавил: admin
Психолог, психотерапевт, психіатр – до кого звернутися
Людина, яка ніколи не зверталася до психолога, може не знати, чим відрізняється психіатр від психотерапевта, а психотерапевт від психолога. Спробую пояснити, в чому є велика різниця між цими спеціальностями. А обрати психотерапевта або психіатра ви зможете на сайті Каталог Психологів України. Це найдосвідченіші фахівці, які зможуть вам допомогти при будь-яких питаннях.

Хто такий психолог

Психолог, це людина, яка має вищу освіту за фахом. Вона може консультувати, але не проводить довгострокову терапію. В психолога є знання загальні, але немає визначення в направленні.

Ви, мабуть, чули, що є такі направлення, як Гештальт-терапія, КПТ, Позитивна терапія, Трансакційний аналіз тощо. Всі ці направлення мають свою школу. Саме після того, як психолог пройде навчання, складе 3 іспита, проведе показові сесії, він отримає диплом психотерапевта.

Це час, досвід, знання та гроші на навчання. Саме тому вартість сесії психолога і психотерапевта доволі різна. 

Психотерапевт – медичний і не медичний

Психотерапевт не завжди має медичну освіту, тому він не може виписувати ліки. Психотерапевт працює на постійній основі, проводить психотерапію за фахом своєї школи, але ніколи не ставить діагнози!

Коли обираєте психотерапевта, обовʼязково подивіться на те, чи працює він з вашим запитом. Наприклад, він може працювати з самооцінкою, з депресіями та панічними атаками, але не працює з парами.
Психіатр – коли потрібно звернутися

Сімейний психотерапевт – це окрема спеціалізація. Він зобов'язаний мати сертифікат про проходження курсу, як і по всіх інших питаннях. Зараз дуже сильно постало питання гострої травми та кризової терапії. Якщо ви звертаєтеся саме з цього приводу, уважно подивіться, чи працює обраний вами психотерапевт за цими напрямками.

З чим ще працюють психотерапевти?
  1. Самовизначення. Самооцінка. Прийняття себе.
  2. Депресія та панічні атаки.
  3. Сепарація. Батьки-діти, діти-батьки.
  4. Втрата близьких, рідних, житла та інше.
  5. Втома. Вигоряння. Прокрастинація.
  6. Співзалежні відносини.
Увага! Якщо ви потрапили в залежні або співзалежні відносини, то ваш психолог або психотерапевт має вміти з цим працювати. Це дуже специфічна тема. 

Крім того, психотерапевт повинен мати свого терапевта, якого відвідує раз на тиждень, а також проходити супервізію. 

Психіатр – коли потрібно звернутися

На відміну від інших спеціалізацій, психіатр, це лікар. Він має пройти курс загального медичного навчання, навчання та практику за спеціальністю. Важливо, якщо ви плануєте звернутися до психіатра, ви маєте знати, скільки у нього років стажу та чи є ліцензія для роботи.

Тільки досвічені фахівці отримують ліцензію після певних іспитів. Просто так її купити не можна.

Психіатр може вам виписати ліки, навіть проконсультувати онлайн. Якщо ви бажаєте отримати якісь офіційні документи, що до вашого стану, ви маєте звернутися тільки очно.

Онлайн лікар-психіатр може вам призначити препарати та коригувати лікування. Але в важких випадках потрібно буде звертатися до клініки. Приватний психіатр, психотерапевт та психолог не розголошують інформацію про вас, якщо немає загрози вашому життю. 

Знайти приватного психотерапевта та психіатра ви можете в Каталозі Психологів України. Сайт, створений для легкого пошуку фахівця. Без реєстрації та збору персональних даних. На кожній обраній сторінці ви одразу побачите ціну сесії та всі документи, що підтверджують кваліфікацію спеціаліста. Запис проводиться за месенджерами, вказаними на сайті.
| Теги: психолог, психіатр, психотерапевт
Всего комментариев: 0
avatar