vpn_keyВход person_addРегистрация

Рак молочної залози: симптоми, діагностика, профілактика

Дата: 11.12.2023 | Рейтинг: 0.0/0 Просмотров: 106 | Добавил: admin
Рак молочної залози: симптоми, діагностика, профілактика

Рак молочної залози - це захворювання, що супроводжується формуванням у грудях епітеліального пухлинного утворення, при якому його зростання походить від проток залози або від її часточок. Рак молочної залози, симптоми якого можуть ґрунтуватися на ураженні однієї або одночасно обох залоз, є однією з найпоширеніших пухлинних (ракових) патологій, які трапляються у жінок.

Рак молочної залози посідає перше місце серед злоякісних пухлин у жінок - 16% усіх форм раку. Щорічно в Україні близько 13 тисяч жінок хворіють на рак грудей, понад 5 тисячі - гинуть від нього. 50% усіх пацієнток - жінки активного віку (до 59 років). Ці цифри, на жаль, продовжують зростати, і прогноз на найближчі роки невтішний - на рак молочної залози хворітиме кожна десята жінка. Рак молочної залози більше поширений у високорозвинених країнах - США, Канаді, країнах Західної Європи. В Україні найвищий рівень захворюваності спостерігається у великих містах, при цьому кожен четвертий випадок захворювання виявляється на пізніх стадіях. Ось чому важливо щорічно проходити обстеження у фахівця, особливо якщо є захворювання ендокринної та репродуктивної систем. Проблеми раку молочної залози багато років успішно вирішують у клініці "Medical Plaza". Вся детальна інформація за посиланням: https://medicalplaza.ua/uk/rak-molocnoyi-zalozi.

Найважливіша обставина під час діагностики цього захворювання - своєчасне звернення до лікаря. Якщо рак виявляють на ранніх стадіях, то його можна успішно лікувати.

Важливі фактори ризику розвитку раку молочної залози:

  • ранній початок менструації (до 12 років і/або пізнє настання менопаузи (після 55 років);
  • пізні перші пологи (після 30 років) і жінки, які не народжували;
  • вік старше 55 років;
  • рак молочної залози в анамнезі (по материнській лінії);
  • аборти - збільшують ризик розвитку захворювання в 1,5 рази;
  • атипова гіперплазія тканин молочної залози при біопсії;
  • короткострокове годування грудьми.

Іншими словами, причинами раку грудей є чинники, що порушують нормальний ритм гормонального фону жінок.

Збільшують ризик виникнення хвороби контакт організму з канцерогенними речовинами, гіперострогенія, травми молочної залози, хронічні запальні захворювання жіночих статевих органів, які тривалий час існують. Однак, навіть наявність однієї або декількох перерахованих вище ознак, абсолютно не означає, що жінка обов'язково захворіє. Просто в цьому випадку вона належить до групи ризику і тому має бути особливо уважною до себе. З віком імовірність захворіти на рак молочної залози зростає, тому після 30 років обов'язкові регулярні обстеження у фахівців.

Симптоми

На ранніх стадіях рак молочної залози ніяк себе не проявляє, під час пальпації можна виявити щільне утворення в тканині залози. Найчастіше це утворення жінка помічає під час самообстеження, або воно виявляється під час мамографії, УЗД молочних залоз, іншими діагностичними методами під час профілактичних заходів.

На ранніх стадіях рак молочної залози нічим не проявляється, і виявити його можна тільки за допомогою спеціальних методів обстеження у лікаря. Пізніше в молочній залозі з'являється безболісне утворення, яке жінка вже може виявити сама. Тривожними симптомами подальшого росту пухлини є зміни форми соска, його втягнення, поява на шкірі молочної залози ділянок, що нагадують лимонну кірку (шкіра набрякла, пори на ній більш помітні).

Без відповідного лікування пухлина прогресує, збільшується, проростає в підшкірну клітковину, шкіру, в м'язи грудної клітки. Метастази вражають регіонарні лімфатичні вузли. З током крові ракові клітини потрапляють в інші органи і тканини. Рак молочної залози найчастіше поширює метастази в легені, печінку та головний мозок.

Кістковий біль є частим симптомом, тому що у пацієнток нерідко спостерігаються метастази в кістки. Патологічні переломи можуть виникати без попередньої очевидної травми. Внаслідок локального зростання первинної пухлини або пахвових лімфатичних вузлів виникає стійкий больовий синдром у ділянці верхньої кінцівки та передньої стінки грудної клітки.

Коли варто обов'язково звернутися до мамолога-онколога

За появи незначних ознак будь-яких змін у ваших грудях (виділення із соска, лущення, почервоніння або виразки шкіри, зміна форми молочних залоз, наявність ущільнень та ін.).

Коли варто обов'язково звернутися до мамолога-онколога

Причини

Найсуттєвішими факторами ризику під час розвитку раку молочної залози прийнято вважати такі:

  • Вік. Що ви старші, то більша ймовірність захворювання. Різке збільшення захворюваності відзначається після 40 років, досягаючи максимуму до 65 років.
  • Накопичення випадків захворювання в сім'ї: за наявності захворювання у матері, рідних сестер, ризик виникнення раку зростає.
  • Відвідування солярію (навіть разова процедура значно збільшує ризик захворювання).
  • Активне масажування молочних залоз (до больових відчуттів).
  • Перші пологи після 30 років.
  • Ранній початок менструацій - до 12 років.
  • Наявні раніше захворювання молочної залози.
  • Спадкова форма раку (5-10% від усіх випадків захворювання), причина якої в успадкованій мутації якогось одного гена.

Діагностика

Методи дослідження при підозрі на рак молочної залози:

  • Мамографія;
  • УЗД;
  • Дуктографія. Процедура проводиться для штучного контрастування молочних проток;
  • ПТАБ. Обстеження виявлених утворень за допомогою взяття біоматеріалу дає змогу поставити точний діагноз;
  • Гісто- і цитологічні дослідження біоматеріалу;
  • Аналіз крові.

Як правило, для встановлення діагнозу призначають мамографію та ультразвукове дослідження молочних залоз. На підставі обстеження проводиться біопсія, тобто пункція молочної залози, іншими словами, забір тканин. Для оцінки поширеності процесу використовують радіоізотопне дослідження (сцинтиграфію) кісток скелета, УЗД органів черевної порожнини та малого таза, рентгенівське дослідження легень, комп'ютерну томографію, дослідження пухлинних маркерів крові. І за результатами обстеження призначається курс лікування. За наявності сімейного анамнезу щодо раку молочної залози в нашій клініці можна пройти генетичне обстеження на мутацію генів BRCA-I, BRCAII.

Самообстеження молочної залози

Щомісяця необхідно проводити самообстеження грудей. Робити це потрібно через тиждень після менструації (8-14 дні циклу). Для початку перевірте свою білизну - чи немає на ній плям від виділень із соска. Роздягніться до пояса, і біля дзеркала уважно огляньте молочні залози: чи однакові вони за розміром (хоча, як правило, одна завжди більша за іншу - тіло людини асиметричне, але ви можете виявити зміни, якщо вже знаєте свою постійну форму). Подивіться, чи немає змін форми сосків, а також почервоніння, набряків.

Потім у горизонтальному положенні кінчиками пальців перевірте груди на наявність вузликів, ущільнень, натисніть на сосок - чи немає виділень. Якщо після огляду у вас з'являться запитання, відразу ж звертайтеся до лікаря. Тривога може бути помилковою, але візит до фахівця ніколи не буде зайвим.

Щомісячне обстеження молочних залоз краще починати в ранньому віці, і перший раз це потрібно зробити на прийомі в лікаря, який покаже, як правильно робити огляд, і скаже про можливі відхилення саме у Вас.

Профілактика

Найголовніше - регулярні профілактичні огляди у фахівця, навіть якщо Вас нічого не турбує! Відвідування лікаря рекомендується до 30 років один раз на 2-4 роки, після 30 років - раз на рік. Рак молочної залози - онкологічне захворювання, яке успішно лікується за умови виявлення на ранній стадії. Самообстеження грудей - гарний спосіб вчасно виявити захворювання.

Для профілактики раку молочної залози жінка раз на рік має проходити обстеження у мамолога та гінеколога, робити УЗД молочної залози. Жінки після 45 років мають обов'язково проходити мамографію. А тим, хто входить до групи ризику, рекомендована щорічна рентгенівська мамографія, починаючи з можливо раннього віку.

| Теги: мамолог-онколог, молочна залоза
Всего комментариев: 0
avatar